Endüstride yasaklı bölge ihlali ve ziyaretçi takibi RTLS
1961'de Türk sanayisinin elektrik motorları konusundaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan GAMAK, ilk yerli elektrik motoru üreten firmadır. Yerli üretim anlayışı, maliyet ve yedek parça temini gibi ihtiyaçları kendi bünyesinde karşılayarak sektörde öncü bir konuma gelen ve 60 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren GAMAK, dünya çapında elektrik motorları sağlayan ve önde gelen bir üretici konumundadır. 330.000 metrekarelik dev bir tesis ve 1.000'den fazla çalışanıyla Türk sanayisine liderlik etmektedir.
Amaç:
Proje, üretim tesisine giriş yapan ziyaretçilerin hareketlerini kaydederek, fabrika binaları, depolar, ambarlar ve lojistik alanlara girişlerini izlemeyi ve içerideki konumlarını belirlemeyi, güvenlik önlemlerini artırmayı ve olası acil durumları önceden tespit etmeyi amaçlamaktadır.
Projeden beklenen çıktılar:
- Tüm ziyaretçilerin konum ve İSG durumlarının dijital harita üzerinde gerçek zamanlı olarak izlenmesi.
- Tesiste olası bir afet, yangın, kaza durumlarında ziyaretçilerin kesin konum bilgilerinin anlık olarak tespiti.
- Tesisin gizlilik gerektiren bölgelerine, örneğin Ar-Ge, depo veya laboratuvar gibi alanlara ziyaretçilerin girmesi durumunda güvenlik ekibinin derhal bilgilendirilmesi.
- Ziyaretçi kayıt sisteminin, ilgili kişilerin anlık erişebileceği ve rapor alabileceği bir kullanıcı dostu web tabanlı yapıya dönüştürülmesi.
Uygulamada yaşanan zorluklar:
- Geniş tesis sahası
- Çok katlı yapılar
- Metal yoğunluklu üretim sahaları
- Online ziyaretçi kayıt formu
Çözüm:
Web tabanlı ve .Net Core dilinde geliştirilen bir ziyaretçi kayıt formu ve tesis haritası ile ziyaretçilerin konumlarını ve durumlarını gerçek zamanlı izlemeyi sağlayan bir servis uygulaması başlatıldı. Ayrıca geniş kapsama alanı ve metal yoğunluğu gibi üretim sahalarının özelliklerine uygun olarak çeşitli frekanslar üzerinden çalışan RTLS konum takip teknolojisi ve acil durumlar için ışıklı/sesli uyarı sistemi uygulandı.
Kazanımlar:
- Tesis içindeki ziyaretçilerin anlık konum bilgileri dijital bir tesis haritası üzerinde takip edildi ve ziyaretçiler belirlenen çalışma alanı dışında bir bölgede bulunduğunda anlık olarak bildirim sağlandı.
- Tesis giriş çıkış kayıtları online bir web tabanlı uygulama üzerinden tutulmaya başlandı ve ilgili kişiler tarafından anlık olarak görüntülenebildi, otomatik yedekleme sağlandı.
- Olası kaza durumlarında, ziyaretçi üzerinde bulunan RF aktif etiketlerdeki acil durum butonu ile otomatik alarm mesajı oluşturuldu. Yardım için güvenlik ekiplerine mesaj iletildi..
- Güvenlik birimi, alarm türü, ziyaretçi bilgisi, alarmın zamanı, alarm anında ve sonrasında ziyaretçi konumu gibi bilgilere anlık olarak erişildi ve gerektiğinde hızlı müdahale sağlandı.
Wipelot’u Seçmek İçin Nedenler
Ultra geniş bant teknolojisi (UWB) ile dünya çapında çok teknolojili kablosuz çözümler üreten ve geliştiren Wipelot, endüstriyel tesislerin verimliliğini ve üretkenliğini artırmaya katkıda bulunuyor. Gerçek zamanlı izleme, takip ve yönetim sistemleri sayesinde üretim sanayi ve işleme sektörü şirketlerinin ekipman, malzeme ve personelini daha güvenli ve verimli bir şekilde kullanmaları sağlanıyor.
Wipelot, kurulduğu günden bugüne kadar yüzde yüz kendi donanım ve yazılım sistemlerini üretiyor. Ultra geniş bant teknolojisi (UWB) ile çözümler geliştirerek, Omlox, UWB Alliance ve FiRa Consortium gibi teknoloji şirketlerinin bir araya geldiği önemli organizasyonlara üye olarak faaliyet gösteriyor. Ayrıca, TOBB 100 ve Deloitte Technology Fast 50 gibi prestijli listelerde en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. Hayata geçirdiği projelerle endüstriyel IoT alanında hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok ödüle layık görülmüştür.