Madenlerde RTLS tabanlı görev yönetim optimizasyonu
Amaç:
Müşterimiz, Türkiye'nin önde gelen maden firmalarından biri olup, 40'tan fazla aktif olarak faaliyet gösteren tesise ve yaklaşık 3000'e yakın personel istihdamına sahiptir.
Müşterinin projeden beklentisi, maden tesisi operasyonlarında karşılaşılan zorlukları dijitalleştirerek personel, ekipman ve süreç verimliliğini artırmak ve iş güvenliğini sağlamaktır. Bu doğrultuda, projenin kazanımları arasında iş süreçlerinin dijitalleştirilmesi, verimliliğin maksimize edilmesi ve operasyonların daha etkin bir şekilde yönetilmesi yer almaktadır.
Rakamlarla Proje Kapsamı
700 anchor
200 motorlu ekipman
150 tablet
Tesiste Yaşanan Temel Zorluklar:
- Zayıf görev yönetimi takibi: Cevher çıkarma operasyonunda görev yönetimi takibi yapılamaması, bunun sonucunda ölçümleme ve verimlilik kaybı, iş akışının düzensizleşmesi
- Haberleşme eksikliği: Cevher çıkarma sürecinde kullanılan telsiz ile haberleşmesinin, ekipman ve personellerin konum bilgisinde eksikliklere sebep olması, iş güvenliği ve verimlilik açısından zaman kaybına neden olması
- Manuel kontrol süreçleri: İş güvenliği için gereken kontrollerin manuel olarak yapılması yüzünden göreve başlama süresinde gecikmeye bağlı zaman ve verimlilik kaybı
- Göreve başlamaya uygun olmayan sonuçlar: Görev öncesi yapılan zorunlu kontroller sonucunda ekipmanların göreve başlaması için gerekli kriterler sağlanamıyorsa, bu ekipmanların onarılması veya başka bir ekipmanın yönlendirilmesi durumunda iş akışının daha da karmaşıklaşması ve zaman kaybı.
Projeden beklenen çıktılar:
- Güvenlik prosedürlerinin dijitalleştirilmesi,
- Arıza bildirimlerinin anlık olarak sistem üzerinden gerçekleştirilmesi,
- İş sürecinin personel, ekipman ve zaman bazında takip edilmesi,
- Telsize alternatif bir haberleşme metodu geliştirilmesi,
- İzlenirliğin sağlanması ile merkezden anlık görüntüleme ve yönlendirme yapılması.
Çözüm:
Cevherin çıkarılma işlemlerinde kullanılan ekipmanların takibi ve görevlerin yönetimi için Wipelot Proje Ekibi tarafından bir çözüm geliştirildi. Bu çözümde, sahadaki operasyon analiz edildi ve ekipmanların kullanım süresi ve iş süreçleri belirlendi. Wipelot Gerçek Zamanlı Konum Belirleme Sistemi sayesinde personel ve ekipmanlar sahada metre altı hassasiyetle takip edilebildi. Merkezi yazılım aracılığıyla görevler ekipmanlara atanarak, takip edilen personellerle eşleştirildi.
Görevler RF Mesh Network ve/veya Wi-Fi haberleşmesiyle merkezden sahaya iletilerek kontrol ve izlenebilirlik sağlandı. Ayrıca görevlerin başlaması için gereken koşullar belirlendi ve aksi durumlar olduğunda merkeze bildirim yapılması sağlandı. Veri akışı sırasında bilgi kirliliğini önlemek için görev ve kontrol listeleri yalnızca ilgili ekipmanlarda görüntülendi. Görevlerin her adımı kaydedilerek merkezde planlama takibi yapıldı. Son olarak tablet yazılımında bulunan anlık sohbet ekranıyla, telsizlere alternatif bir haberleşmeye olanak tanındı.
Projenin Kazanımları:
- İş döngülerinde zaman kayıplarını önlemek için uygun personel/ekipman yönlendirmesi yapıldı.
- Manuel formların dijital platforma taşınmasıyla zaman kazanıldı.
- Ekipmanların performansı ölçülebilir hale geldi.
- Personellerin konumları ve iş süreleri takip edilerek performans ölçümleri yapıldı.
- Veri toplama sayesinde gerçekçi planlamalar yapıldı.
- Maliyetler azaldı ve toplu işlemlerle zaman kaybı önüne geçildi.
- Telsiz haberleşmesine alternatif bir çözüm getirildi.
- Manuel operasyonlar dijitalleştirildi.
- Acil durumlara müdahale süreleri kısaldı.
- Yakıt tüketimi ve zaman tasarrufu sağlandı.
- Ekipman ve personel performansları ölçümlendi.
- Birim zamanda gerçekleştirilen iş miktarı arttı.
- Kontrol listesi dijitalleştirilerek İSG önlemleri güçlendirildi.
- Sahada gerçekleşen durumlar SAP ve PI entegrasyonuyla takip edildi.
- Vardiya devirlerindeki zaman kaybı minimize edildi.
Sunulan bu çözüm ile tesiste %3,9 verimlilik artışı sağlanırken tesisler genelinde toplam %2’lik verimlilik elde edilmiş ve Wipelot, hayata geçirdiği bu proje ile RIFD ve inovasyon alanlarında yurtiçi ve yurtdışında birden fazla ödüle layık görülmüştür.
Wipelot’u Seçmek İçin Nedenler
Ultra geniş bant teknolojisi (UWB) ile dünya çapında çok teknolojili kablosuz çözümler üreten ve geliştiren bir teknoloji şirketi olan Wipelot, endüstriyel tesislerin verimliliğini ve üretkenliğini artırmaya katkıda bulunan değerli projelere imza attı. Bu gerçek zamanlı izleme, takip ve yönetim sistemleri; ister imalat sanayi ister işletme sektörü olsun, şirketlerin ekipman, malzeme ve personelinin daha güvenli ve verimli kullanılmasını sağlamaktadır.
Wipelot, kurulduğu ilk günden bugüne kadar yüzde yüz kendi donanım ve yazılım sistemlerini üreten, ultra geniş bant teknolojisi (UWB) ile çözümler geliştiren teknoloji şirketlerini bir araya getiren Omlox, UWB Alliance ve FiRa Consortium üyesi bir şirket olup, TOBB 100 ve Deloitte Technology Fast 50’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında listelenmiştir. Hayata geçirdiği projeler sayesinde endüstriyel IoT alanında yurt içi ve yurt dışında birçok ödüle layık görülmüştür.