RTLS ile Gıda Endüstrisinde İş Güvenliği ve Verimlilik
Amaç:
Müşterimiz, Türkiye'nin önde gelen süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri olarak, 120 dönüm üzerindeki 39.000m² kapalı alanda, Türkiye genelinde 35 deposuyla, 1600'den fazla personeliyle dünya standartlarında üretim gerçekleştirmektedir. Bu büyük tesis ve depo ağı, iş sağlığı ve güvenliği ile iş süreçlerini daha etkili hale getirmeyi hedeflemiş ve bu doğrultuda yürütülen projemiz, çalışanların konumlarını hassas bir şekilde izlemiş ve bu verileri iş süreçleriyle entegre ederek, verimlilik ve iş güvenliği açısından önemli kazançlar sağlamıştır.
Rakamlarla Proje Kapsamı
289 anchor
54 gateway
2803 personel tag
88 tag şarj istasyonu
Tesiste Yaşanan Temel Zorluklar:
Devasa Metal Tanklar: Geniş ve metal yüzeye sahip muhafaza tanklarının, hassas konum izleme teknolojisini etkilemesi, sinyal iletimi sorunlarına neden olması.
Entegrasyon Zorlukları: Mevcut PDKS kartları ile personel takip etiketleri ve etiketlerin hibrit kullanımı talebi için yazılım entegrasyonunu gereksinimi.
Lojistik Zorluklar ve Eş Zamanlı Devreye Alma: Üretim tesisi ve 35’e yakın sayıdaki deponun eş zamanlı olarak devreye alınması.
Projeden Beklenen Çıktılar:
- Personellerin konumlarının hassas bir şekilde izlenmesi: Çalışanların metre-altı hassaslıkla izlenmesini sağlayarak iş güvenliğinde artış sağlamak.
- İş kazalarının azaltılması: Çalışanları iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun olarak takip ederek iş kazalarını en aza indirmek.
- İş süreçlerinin verimliliği: Otomatik giriş-çıkış verileri entegrasyonu ile iş süreçlerini hızlandırmak.
- Coğrafi takip ve kroki görünümü: Personellerin gerçek zamanlı coğrafi konumlarının harita üzerinde gösterilmesi ile iş yönetimini kolaylaştırmak.
- Raporlama: RTLS yazılımı ile, yetkili kişilere geriye dönük raporlama imkânı sunmak ve iş güvenliği geliştirmelerini daha iyi yönetmelerini sağlamak.
Çözüm:
- Projede, UWB tabanlı aktif RFID teknolojisi kullanıldı. Wipelot proje ekibi, üretim tesisinin saha analizini detaylı bir şekilde gerçekleştirerek metal yoğunluğu yüksek alanları tanımladı ve bu alanlar için özel çözümler geliştirdi. Anchor montajları tamamlandıktan sonra konum testleri gerçekleştirildi ve gerçek konumlarla karşılaştırılarak sapmalar tespit edildi ve düzeltildi. Bu süreç, üretim tesisi ve 30'dan fazla depoyu içeriyordu ve sadece 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı.
- Mevcut personel devam kontrol sisteminde kullanılan personel kartları, UWB taglere entegre edilerek personellerin hem puantaj verilerini hem de konumlarını tek bir kartla hesaplamak mümkün hale getirildi. Ayrıca, PKDS yazılımı ile entegrasyon sağlandı ve personellerin depolara giriş ve çıkış bilgileri otomatik olarak sisteme aktarıldı.
- • Proje ayrıca yazılım tarafında da yenilikler getirdi. Yetkili kişiler, alarm verilerini türü, bölge, personel bilgisi, tarih ve saat gibi detaylarla geriye dönük olarak raporlama imkanına sahip oldular. Müşterinin farklı lokasyonlarda çalışan personelleri gerçek zamanlı olarak coğrafi harita üzerinde izlenebilir hale geldi.
Kazanımlar:
Sonuç olarak, projenin uygulanmasıyla çalışanların güvenliği artırıldı, aynı zamanda saha içindeki personelin giriş ve çıkışları daha etkili bir şekilde izlendi ve PDKS programına otomatik olarak aktarıldı. Bu sayede iş süreçleri daha verimli hale getirildi.
Wipelot’u Seçmek İçin Nedenler
Ultra geniş bant teknolojisi (UWB) ile dünya çapında çok teknolojili kablosuz çözümler üreten ve geliştiren bir teknoloji şirketi olan Wipelot, endüstriyel tesislerin verimliliğini ve üretkenliğini artırmaya katkıda bulunan değerli projelere imza attı. Bu gerçek zamanlı izleme, takip ve yönetim sistemleri ister imalat sanayi ister işletme sektörü olsun, şirketlerin ekipman, malzeme ve personelinin daha güvenli ve verimli kullanılmasını sağlamaktadır.
Wipelot, kurulduğu ilk günden bugüne kadar yüzde yüz kendi donanım ve yazılım sistemlerini üreten, ultra geniş bant teknolojisi (UWB) ile çözümler geliştiren teknoloji şirketlerini bir araya getiren Omlox, UWB Alliance ve FiRa Consortium üyesi bir şirket olup, TOBB 100 ve Deloitte Technology Fast 50’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında listelenmiştir. Hayata geçirdiği projeler sayesinde endüstriyel IoT alanında yurt içi ve yurt dışında birçok ödüle layık görülmüştür.