FORD OTOSAN – Aktif ve Pasif RFID Sistemlerinin Buluştuğu Hibrit Proje
RAKAMLARLA PROJE KAPSAMI
25.000+ Kasa
46 Forklift
46 Pasif RF Okuyucu ve Aktarıcı Seti
160 adet Anchor & Gateway
FORD OTOSAN
2004 yılından bu yana, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 3 şirketi arasında yer alan Ford Otosan, son 10 yıldır otomotiv sektörü ihracat şampiyonu ve son 6 yıldır Türkiye ihracat şampiyonu olma başarısını gösteren Koç Holding ortaklığıdır. 2021 yılında beş kıtada 96 ülkeye araç ve yedek parça ihraç ederek 6.2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Ford Otosan, ihracat başarısını sürdürmektedir. “Türkiye’nin en değerli ve en çok tercih edilen sanayi şirketi olmak” vizyonuyla yola çıkan Ford Otosan, Kocaeli’ deki Gölcük ve Yeniköy, Ford Otosan Eskişehir Fabrikası, İstanbul Sancaktepe’ de Yedek Parça Dağıtım Merkezi ve Ar-Ge Merkezi olmak üzere beş tesiste faaliyet göstermektedir. Borsa İstanbul’daki en değerli otomotiv şirketi olan Ford Otosan aynı zamanda 14.500’den fazla çalışanıyla Türk otomotiv sektöründe istihdam lideri konumundadır.
Toplam 455.000 araç, 80.000 motor ve 140.000 aktarma organı üretim kapasitesine sahip Ford Otosan, Ford’un Romanya’daki Craiova fabrikasını bünyesine katarak global bir üreticiye dönüşürken üretim kapasitesini 900 bin aracın, çalışan sayısını da 20 bin kişinin üzerine çıkarmayı hedeflemektedir.
Projenin Amacı ve Beklentiler
- Ana hedef, stoklara alınan ve sevkiyat yapılan kasaların fabrika içinde konumlarının takibi,
- Sevkiyat kasalarının tiplerinin, adetlerinin, bulunduğu bölgelerin ve kullanım sürelerinin tespiti,
- Forkliftlerin metre altı hassasiyet ile gerçek zamanlı konumlarının takip edilmesi, verimliliğin ölçülmesi, ihtiyaç fazlalığının veya eksikliğinin analiz edilmesi,
- Metal kasalardaki UHF etiketlerinin Forkliftler tarafından eksiksiz ve doğru bir şekilde okunması,
- Bütün bu iyileştirmeler sonucunda mal kabul ve sevkiyat operasyonlarında verimliliğin artışının sağlanması.
Uygulamadaki Fiziksel Zorluklar ve Geliştirilen Çözümler
- Yaklaşık 120 bin metrekare kapalı alan içerisinde aktif olarak çalışan forkliftlerin metre altı hassasiyet ile gerçek zamanlı konum takibi gerekmektedir. Bunun için kapsamlı saha keşfi ve testler yapılarak, 150’den fazla aktif RFID tabanlı UWB Anchor metre altı hassasiyet ile konum takibi yapabilecek şekilde konumlandırılmıştır.
- Takip edilen ve sayısı düzenli olarak artan 25 bin adet kasanın hatasız şekilde forkliftler tarafından okunması için, kasaların yoğun olduğu alanlarda optimizasyonlar yapıldı, taşıma şekli ve istiflemeden kaynaklı okuma sorunları giderildi.
- Sahada forkliftleri takibini aktif RFID tabanlı konum belirleme sistemleri kullanılırken, forkliftlerin de kasaları tanıması için UHF özelliklere sahip pasif RFID sistemleri araçlara konumlandırılarak hibrit bir proje hayata geçirilmiş, 25 bin adet kasanın takibi için maliyeti optimize edilmiş bir çözüm gerçekleştirilmiştir.
Projenin Kazanımları
- Kasaların üzerinde bulunan UHF etiketlerin hangi kasa tipine ait olduğu bilgileri sisteme tanımlanmış, daha sonrasında Wipelot Gerçek Zamanlı Konum Belirleme Sistemi ile operasyonun takibi ve analizi sağlanmıştır.
- Forkliftler üzerindeki hibrit cihazlarla, kasalar üzerindeki UHF etiketlerin okunması ve merkeze iletilmesi sağlanmıştır. Bu veriler iletirken, anchorlar ile forkliftler üzerindeki hibrit cihazlar sürekli olarak mesafe ölçümleri gerçekleştirerek merkeze gönderilerek kasaların bulunduğu bölgelerin ve kullanım süreleri analiz edilmiştir.
- Wipelot’ un merkezi yazılımı üzerinde forkliftlerin yüksek hassasiyet ile konumlarının takibi gerçekleştirilirken, operasyon süreci içerisindeki tüm kasaların konumları da anlık olarak kaydedilerek, yazılım üzerindeki layout’ta gösterilmiştir.
- Forkliftlerin günlük operasyon performanslarının ölçümü gerçekleştirilerek, ekipman gereksinimleri planlanabilir hale getirilmiştir. Bu sayede ekipmanlar ihtiyaca göre yönlendirilerek sevkiyat ve mal kabul operasyonlarında zaman kayıpları minimize edilmiş ve verimlilik sağlanmıştır.
- Sistemin hayata geçirilmesiyle; araç boşaltmada kullanılan ekipman sayısında ve gelen kasaların sayısını ve doğruluğunu takip etmekle görevlendirilen personel sayısında verimlilik sağlanmıştır.
- Çatallı ekipmanların anlık izlenebilir olması ve kasa hareketlerinin takip edilebilirliği sayesinde hat ikmal verimliliği arıttırılmıştır.
- Kasa envanter kontrollerinde hem firma içerisindeki sayım operasyonlarında hem de dönemsel olarak üreticilere gidilerek kasaların sayımlarında harcanan maliyetler ortadan kaldırılmış, sistemsel olarak kasaların konumu (fabrika içinde mi, üreticide mi) takip edilebilir olduğu için burada harcanan sayım operasyonlarında verimlilik sağlanmıştır.