Verimlilikte kaybı azaltıyor
İzleme teknolojileri konusunda hizmet sunan teknoloji şirketi Wipelot, endüstriyel loT çözümleriyle verimlilik kaybını azaltmayı hedefliyor. 25 ülkeye ihracat yapan şirket, geliştirdiği sosyal mesafe izleme ve uyarı sistemiyle güvenli bir iş sürecine destek oluyor. Begüm Nur Alkış
PANDEMİ SÜRECİNDE dünyada dijital dönüşüm yatırımları hız kazanırken, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin raporuna göre; Türkiye’nin dijitalleşme notu 2020 yılında 5 üzerinden 3,06’ya yükseldi. Bu sayı 2019 yılında 2,94 olarak gerçekleşmişti. Yeni dönemde dijitalleşmenin etkilerinin çok daha yoğun olarak hissedileceğini belirten Wipelot CEO’su M. Rifat Ok, günümüzde verimlilik kaybının önüne geçecek endüstriyel loT sistemlerinin ise büyük önem taşıdığını söylüyor. Yeni normal süreçteki en önemli yapı taşının, dijital dönüşümün de temelini oluşturan endüstriyel loT alanındaki teknolojik gelişmeler olacağına dikkat çeken Ok, bu sayede daha akıllı ve dijital bir üretim düzeninin, hızlı ve verimli iş süreçlerinin beraberinde geleceğine değiniyor.
Çalışma ortamlarının riskli olduğu sektörlerde kullanılmak üzere Wipelot’un ürün yelpazesine yeni nesil çözümler eklediklerine değinen Ok, "Ekipman, malzeme, çalışan ve araçların sürekli hareket halinde olduğu sanayi işletmelerinde tüm üretim sürecini optimize etmeyi sağlayan iş çözümlerimizle, maliyetler minimuma inerken üretim hacmi, hızı ve verimliliği maksimuma çıkıyor" diyor. Gerçek zamanlı kişi, ekipman ve ortam izleme alanlarında yazılım, donanım ve danışmanlık hizmetleri veren Wipelot, kurumlarda çalışan sağlığını korumak adına alınan önlemlere katkıda bulunmak amacıyla Wipelot SDS Sosyal Mesafe İzleme ve Uyarı Sistemi’ni geliştirdi. Sistem, çalışanların durumunun ve konumunun gerçek zamanlı olarak izlenmesine imkan tanıyor. Güvenli sosyal mesafenin sağlanmadığı noktalarda sesli ve titreşimli uyarı veriyor. Uyarı sistemi, aktif RFID (Radyo Frekanslı Tanıma) radyo alıcı vericileriyle tercihe göre çalışanın kemerinde, bileğinde, baretinde veya boynunda asılı olarak taşıdığı Wipelot cihazlarla entegre şekilde kullanılıyor.
Aralarında ABD, Fransa, Hindistan gibi ülkelerin de olduğu 25 noktaya ihracat yapan şirket, otomotivden sağlığa, savunma sanayisine kadar birçok sektörde dijital çözümler üretiyor.
Wipelot’un faaliyetlerine yönelik havacılık sektöründen örnek veren Ok, "Karmaşık lojistik problemleri havayolu şirketleri ve havaalanı işletmelerinin karlılık oranını düşürüyor ve operasyonel maliyetlerini artırıyor. Nesnelerin konum bilgilerinin anlık olarak toplanıp yönetilmesini sağlayarak, lojistik süreçlerde yaşanan problemleri çözüme kavuşturuyoruz" diyor. Her yıl cironun yüzde 20’sini Ar-Ge’ye ayran şirketle ilgili; RTLS (konum belirleme), ISG (İş Sağlığı ve Güvenliği) ve Safe Zone (İş Makinası-Yaya-İş Makinası Çarpışma Önleme) alanlarında dünya markası olmak hedefleniyor.
Fortune Dergisi 01.10.2020 Syf.42