Madenlerde trafik yönetimi ve sinyalizasyon sistemi neden bu kadar önemli?
Madenlerde Yakıt Tasarrufu, Cevher Çıkarımı ve Verimliliği Artırma
Maden tünelleri karmaşık yapıda olan, her iki yönde trafik akışı olup yalnızca tek bir aracın geçebileceği kadar genişliğe sahip, dar, karanlık ve çamurlu ortamlardır. Yer altındaki yolların uzunluğu madenlerin tipine göre onlarca kilometreye ulaşabilir. Bu yollar keskin virajlara, uzun rampalara ve tamamen bozuk yol zeminlerine sahiptir. Bu yüzden maden tüneli açmak da oldukça maliyetli ve uzun süren bir çalışmadır.
Bir maden tesisindeki araçların sayısı ne kadar fazla olsa da maden tünelleri tek bir aracın geçebileceği kadar geniş ve yüksektir. Bu yüzden tünel içine bir aracın karşı istikametten gelen diğer bir araca yol vermesi için belirli mesafelerde açılan cepler bulunur. Ancak trafiğin düzenli şekilde akması için araç operatörlerinin tünel içindeki trafikten haberdar olmaları ve bu ceplere yaklaşırken diğer operatörler ile koordinasyonu sağlamaları gereklidir. Aksi takdirde, bir aracın diğerine yol vermesi için en yakın ceplerden birine kadar geri geri gitmesi gerekebilir bu durumda istenmeyen zaman kayıplarını, kazaları ve yaralanmaları da beraberinde getirebilir.
Araç operatörlerin bu trafiği yönetmek için kullandıkları haberleşme cihazı telsizdir. Tünele giren, ceplerden birine yaklaşan aracın operatörü telsiz ile çevresindeki araçlara konumunu bildirir. Bu şekilde hangi aracın yol vereceğine telsiz konuşmalarıyla anlık olarak karar vermek zorunda kalırlar.
Bu yoğun telsiz görüşmeleri ayrıca başka bir iletişim sorununa yol açmaktadır. Maden içindeki yoğun araç trafiği, birbirleriyle haberleşmeye çalışan araç operatörleri, maden içindeki yaya personellerin olağan telsiz görüşmeleri frekans yoğunluğunu en yüksek seviyeye çıkarır. Frekans doluluğu yüzünden haberleşemeyen araç operatörlerinin sayısı operasyon süresince oldukça fazladır. Bu sorun yüzünden maden içindeki trafiğin aksaması da kaçınılmazdır. Aksayan bu yeraltı araç trafiği maden sektörüne büyük yatırımlar yapan firmalara yakıt sarfiyatını artmasına, cevher çıkışlarını azalmasına, kısaca maliyet artışıyla birlikte verimlilik kaybına yol açmaktadır.
Yeraltında Gerçek Zamanlı Araç Konum Takibi
Bu tür maliyet ve verimlilik kaybını ortadan kaldırmak için atılacak ilk adım öncelikle yeraltındaki araçların konumlarının gerçek zamanlı takibidir. Yeraltında görevli bütün motorlu araçlar, maden içindeki sevkiyat yollarına kurulan trafik sinyalizasyon sistemi ile yer altındaki onlarca kilometre boyunca konumlarına göre anlık olarak takip edilir.
Burada akla ilk gelen GPS sistemi, yerin kilometrelerce altında çalışmayacağından çözüm yeraltında tüneller boyunca aktif olarak hareket eden motorlu araçları gerçek zamanlı konumlarını takip eden Wipelot Sinyalizasyon Sistemi’dir.
Wipelot Sinyalizasyon Sistemi Nedir?
Maden trafik sinyalizasyon sistemi, Wipelot’un açık ve kapalı madenlerde motorlu araç trafiğini optimize etmek için geliştirdiği UWB (ultra-geniş band) kablosuz altyapısına sahip endüstriyel iş güvenliği ve verimlilik sistemidir.
Motorlu araçların üzerinde bulunan aktif RFID etiketler, madene kurulan mesh network içinde anlık konum bilgisi sağlayarak, seyir halindeki araçların yüksek hassasiyette gerçek zamanlı konum verilerini oluşturur. Wipelot’un geliştirmiş olduğu RTLS yazılımı Lotus, sahadan topladığı anlık konum verilerine ve takip edilen araçların kimliklerine dayalı olarak bir algoritma oluşturur. Bu algoritma ve maden içindeki uyarı lambaları ile araçlar, maden içindeki cepleri kullanarak telsiz iletişimine gerek kalmadan seyir prosedürlerini uygular.
Genişletilebilir Altyapı
Wipelot Sinyalizasyon Sistemi, genişletilebilir bir altyapıya sahiptir. Sayısı artan araçlar veya tüneller için rahatlıkla kilometrelerce uzunluğa ve yüzlerce araç sayısına performans kaybı olmadan genişletilebilir. Ayrıca kapalı devre çalışma özelliği sayesinde genel sistem arızalarından, kesintilerden etkilenmez.
Acil Durum ve Güvenlik
Maden içinde oluşabilecek acil durumlar için ambulans veya benzer özel araçların madene girmesine ihtiyaç duyulduğunda sistem bu araçlara öncelik tanır. Maden içindeki trafiği anlık olarak izlemek için sistem merkezden izlenebilir yapıya sahiptir. Aktif RFID etiketler sayesinde araç ve ekipmanların çevresinde çarpışmalara karşı mesafesi ayarlanabilir güvenli bir koruma alanı oluşturur.
Trafik Yönetiminde Yapay Zekâ
Wipelot Sinyalizasyon Sistemi, motorlu araçların madene giriş ve çıkışları ile ilgili planlanan senaryoları uygulayabilir. Envanterdeki cevher ve hafriyat taşıyan kamyonları, personel ulaşım araçları gibi tüm motorlu araçları sınıflandırabilir ve trafik sinyalizasyon planlamasında önceliklendirebilir. Maden içindeki araç sayıları belirlenen kapasitenin üzerine çıktığında trafik optimizasyonu sağlar.
En Önemlisi… Verimlilik!
Wipelot Sinyalizasyon Sistemi, maden içindeki trafik optimizasyonu ile yakıt maliyetlerinin azaltılmasında önemli derecede katkı sağlar. Kilometrelerce uzunluktaki maden tünellerinde, başta hafriyat kamyonları olmak üzere ağırlığı onlarca tonu bulan tam dolu ağır vasıtaların hareket kabiliyetlerini kısıtlamadan ilerlemesine olanak sağlar. Bu da yakıt tasarrufunda %5’e kadar ve yer yüzüne cevher çıkarımında %8’ e kadar artış sağlar.
Wipelot’un maden içi trafik sinyalizasyon sistemi, sağladığı iş güvenliği ve verimlilik artışı sayesinde dünyada çeşitli organizasyonlar tarafından birçok ödüle layık görülmüştür. Maden içindeki sıcaklık, nem, toz, çamur gibi zorlu ortam şartlarına dayanıklı donanımlara ihtiyaç duyan bu sistem, Wipelot’un AR-GE merkezinin başarısıdır.
Wipelot Akıllı Madencilik Teknolojileri
Wipelot, sinyalizasyon sistemi dışında “akıllı madencilik” olarak adlandırdığı genişletilebilen maden çözümlerini de ihtiyaç doğrultusunda tek altyapıdan sunabilecek teknolojik bilgi ve deneyime sahiptir.
- Personel Güvenliği – Sosyal Mesafe Takibi ve Konum Belirleme
- Motorlu – Motorsuz Araç ve Ekipman Takibi
- Trafik Sinyalizasyon Yönetimi ve Çarpışma Uyarı Sistemi
- Kantar Entegrasyonu
- Görev Atama ve Yönetim / Takip Sistemi
- Ortam Parametreleri ve Sayaç Değerleri Ölçümü
- Ekstansometre Ölçümü
- Maden Analitiği ve Optimizasyonu (Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi)
teknolojilerini tek bir çatı altında toplayan Wipelot, dünyanın en zor endüstrilerinden biri olan madencilikte kendini ispatlamış bir endüstriyel IoT ve dijital dönüşüm şirketidir.
Sinyalizasyon ve diğer tüm akıllı maden sistemleri için bizimle iletişime geçebilir, tesisiniz için en doğru sistem hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.