Limanlarda konteyner takibi ile verimliliği artırın

Küresel ticaretin hızla büyümesi, liman operasyonlarını giderek karmaşık hale getirirken, konteynerlerin limanlarda doğru bir şekilde izlenmesi ve yönetilmesi, lojistik şirketleri, nakliyeciler ve liman otoriteleri için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmiştir. Dünya morfolojisi gereği mal ticaretinin yüzde 80’inden fazlası deniz taşımacılığı yolu ile taşınmaktadır. Deniz taşımacılığı, uluslararası ticareti ve küreselleşmeyi destekleyici bir fonksiyondur. Limanlar artık sadece deniz taşımacılığı için değil tüm tedarik zinciri içinde önemli rol oynamaktadır.

Sürekli genişleyen konteyner liman terminalleri, büyük kara ve demir yolları bağlantılarına sahip olan çok yönlü tesislerdir ve mega türde altyapılar olarak değerlendirilir. Bu geniş yapılar, başta konteyner depolama ve sevkiyat olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılır. Konteyner terminallerinin yakınında ise dağıtım merkezleri, boş konteyner depolama sahaları, kapalı ve açık depolar, kara taşımacılığı firmaları gibi işletmeler bulunur.

Milyonlarca ton yük elleçleme kapasitesine sahip limanlardaki gerçek zamanlı konteyner izleme ihtiyacı, bu sürekli büyüme ve karmaşıklığın bir sonucudur.


Limanlarda varlıkları gerçek zamanlı izlemek işletmelere hangi faydaları sağlar?

Ekipman Verimliliği:

Liman sahalarındaki operasyonların verimliliğini gösteren en önemli ölçütler ekipman ve personel verimliliğidir. Ekipman verimliliği, bir vinç veya istifleyiciler tarafından belirli bir çalışma saatinde elleçlenen yük miktarı veya konteyner sayısı olarak tanımlanır. Ekipmanın, konteynerleri hızlı ve etkili bir şekilde taşıma yeteneği, limanın verimliliği için kritik bir faktördür. Liman içi ekipman ve konteyner takibini gerçek zamanlı olarak gerçekleştirmek, liman işletmelerine hangi ekipmanın ne kadar verimli çalıştığını belirleme ve gerektiğinde operasyonel iyileştirmeler yapma olanağı sağlar.

İş Gücü Verimliliği Ve Personel Güvenliği:

Bir diğer önemli faktör olan iş gücü verimliliği ve personel güvenliği ise, limanda çalışan personelin performansı ve etkinliği ile yakından ilgilidir. Personelin konum ve durum takibini anlık olarak izlemek, çalışan verimliliği ve iş güvenliği açısından vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bu teknoloji, liman işletmelerine işçilerin hangi görevleri daha hızlı ve etkili bir şekilde yerine getirdiğini anlama, çalışma sahalarında iş güvenliğini artırma ve gerektiğinde eğitim veya kaynak ayırmak için kararlar alma fırsatı sunar.

Operasyonel Verimlilikte Artış:

Limanlarda gerçek zamanlı konteyner takibi, liman işletmelerine konteynerlerin hareketlerini ve konumlarını sürekli olarak izleme fırsatı sunar. Bu, yükleme ve boşaltma işlemlerini daha verimli bir şekilde planlama ve yönetmeyi mümkün kılar. Konteynerlerin doğru yerde ve doğru zamanda olmasını sağlayarak nakliye vagonlarının veya kamyonlarının terminallerde bulunma sürelerini azaltır ve işletme verimliliğini artırır.

Maliyetlerde Azalma:

Gerçek zamanlı konteyner takibi, konteynerlerin kaybolmasını veya hasar görmesini engeller. Ayrıca, liman içinde daha verimli nakliye rotalarının belirlenmesini sağlayarak istifleyici (stacker) araçların boşta gitme oranını düşürür ve operasyon maliyetlerini azaltır.

Güvenlikte Artış:

Konteynerleri liman içinde takip etme, konteynerlerin güvenliğini sağlamadaki adımlardan en önemlisidir. Bu süreç, hasar ve oluşabilecek yanlış yüklemelerin de önüne geçer. Ayrıca tehlikeli yüklerin güvenli bir şekilde nakliyesini de sağlayan operasyonların daha verimli planlanmasını sağlar.

Envanter Yönetiminde Kolaylık:

Gerçek zamanlı izleme, liman işletmelerine saha planlamasını ve ekipman yönetimini daha iyi optimize etmelerinin önünü açar. Bu sistem konteynerleri tipi, durumu ve kategorilerine göre sınıflandırma imkânı sunar, elleçleme alanlarının optimum şekilde planlanmasına katkıda bulunur ve taşıyıcı ekipmanların daha etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar. Özellikle de boş konteynerler için elleçleme, depolama ve transfer yönetimini kolaylaştırır. Çünkü limanlardaki konteyner trafiğinin %20’sini boş konteynerler oluşturmaktadır.

Aslında bu faydalar sadece buz dağının görünen kısmıdır. Yüksek katma değerli hizmetler sunan limanlar, örneğin konteyner elleçleme, aktarma, yükleme, boşaltma operasyonlarında ve depolama gibi alanlarda, sürdürülebilir dijital dönüşümü gerektiren unsurları bünyesinde barındırmak zorundadır. Bu unsurlar arasında personel verimliliğinde artış, iş güvenliği iyileştirmeleri, motorlu ekipmanların rotalarının ve bakım-onarımın optimizasyonu, elleçleme sahalarının ve açık-kapalı depoların etkili bir şekilde kullanılması yer almaktadır. Bu nedenle, çağdaş, esnek ve fark yaratan teknolojik gelişmeleri sürekli olarak takip etmek ve operasyonlarına entegre etmek zorundadırlar.


Konteyner takip sistemi nasıl çalışır?

Konteynerlerin gerçek zamanlı izlenmesi için geliştirilen sistem, liman operasyonlarının karmaşıklığını ve detaylarını göz önünde bulundurduğunda oldukça yenilikçi bir teknoloji sunar. İşte bu sistemin temel işleyişi ve önemli ayrıntıları:

1. UWB Teknolojisi ve Kesintisiz Hassasiyet

Geleneksel ve ilk akla gelen GPS veya RTK-DGPS teknolojisi, açık alanlarda ve güneşli günlerde yeterli doğruluğu sağlayabilir, ancak bu teknoloji uygun ortam şartlarında bile %100 verimliliği garanti edemez. Bu nedenle, kesintisiz ve yüksek hassasiyet gereksinimleri, UWB (Ultra Geniş Bant) teknolojisinin devreye girmesini gerektirir. Bu sistem, GPS kısıtlamalarından bağımsız olarak sürekli ve kesintisiz olarak 20 cm' lik bir doğruluk sunar.

Neden UWB Altyapısı?

Çünkü mega yapı statülerindeki liman işletmelerinde saha operasyonlarını doğru ve kesintisiz izlemek hayati bir öneme sahiptir. GPS veya RTK-DGPS gibi teknolojiler, değişen hava koşullarına, hareket halindeki birçok yüksek istifleme aracına ve binlerce konteynere anlık takip sunmakta sınırlıdır ve kapalı depolama alanlarında konum hassasiyetini kaybedebilir. UWB (Ultra Geniş Bant) ise bu sınırlamaları aşarak yüksek hassasiyetli ve kesintisiz izleme sunar. Sistem, sahada stratejik olarak konumlandırılan UWB anchorları ile üzerine tasarlanmıştır. Bu anchorlar, tüm varlıklardaki etiketlerden gelen sinyalleri toplar, tesis içi veya bulut üzerindeki sunucuya yönlendirir, sunucuda bulunan RTLS yazılımı tüm varlıkların konumlarını belirler ve bu bilgileri gerektiğinde diğer uygulamalarla paylaşabilir.

2. Konteyner Etiket Seçenekleri

Kamyonlar veya gemilerle gelen konteynerlerde kullanılan etiketler, BLE (Bluetooth Low-Energy) veya UWB tipi etiketler içerebilir. BLE etiketler ile, konteynerlerin sadece vinçler ve araçlarla eşleştirilmesi sağlanırken, UWB versiyonunda konteynerler sadece eşleştirilmez, aynı zamanda sistem içinde sürekli olarak takip edilir.

Neden UWB ve BLE Etiketler?

GPS etiketlere göre maliyetleri daha düşüktür, GSM modülüne ihtiyaç duymazlar ve düşük enerji tüketimi ile uzun süreli kesintisiz kullanım imkânı sunar. UWB tipi etiketler, sağladığı hassas konum verileri ile işletmelerin daha gelişmiş iç görüler oluşturmasını sağlar.

3. Araç ve Vinç Takibi

Sistem, vinç, istif makineleri gibi tüm araçların UWB cihazlarıyla takip edilmesini ve santimetre düzeyinde doğruluk sağlanmasını mümkün kılar. GPS’ ten daha hassas konum verileri sunan bu sistem, istifleyici araçların doğru konteynerlerin konumunu tespit etmesi ve eşleşmesine olanak sağlar. İstif araçları bu sistem sayesinde çarpışma uyarı sistemi ile de donatılmış olurlar. Diğer araçlara ve yayalara tehlikeli yaklaşmalarda operatörleri ve yayaları uyararak daha güvenli çalışma ortamları oluşturulmasına katkı sağlar. Ayrıca, vinç takip sistemi ve konteyner okuyucusu, vinçlerin hareketlerine bağlı olarak değişen konumlarını anlık olarak izler, konteynerleri doğrulamak ve yerlerini belirlemek için vinçlerle eşleştirir.


Liman verimliliği ve güvenliği için Wipelot RTLS teknolojisi

Gerçek zamanlı ekipman ve konteyner takibi, liman operasyonlarının etkinliğini ve güvenliğini artırmanın yanı sıra lojistik ve endüstriyel alanlarda daha geniş bir uygulama yelpazesi sunmaktadır. Bu teknoloji, limanlara bir dizi önemli avantaj sağlar. Bunlar arasında operasyonel verimliliğin artması, maliyetlerin azalması, güvenliğin artması, envanter yönetiminin kolaylaşması ve çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesi yer almaktadır. Limanlar, bu teknolojiyi benimseyerek sadece bugünkü gereksinimleri değil, gelecekteki değişen talepleri de karşılayabilecek esneklik ve verimlilik kazanırlar. Gerçek zamanlı ekipman ve konteyner takibi, küresel ticaretin büyümeye devam ettiği bir dönemde, liman operasyonlarının temelini oluşturur ve daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir geleceğe kapı açar.

Wipelot' un RTLS (Gerçek Zamanlı Konum Sistemi) teknolojisi, konteyner izleme ve saha takibi konusunda gelişmiş bir çözüm sunar. Özellikle bu sistemde kullanılan UWB (Ultra Geniş Bant) altyapısı, yüksek hassasiyet ve kesintisiz izleme sağlama konusunda oldukça uygun bir seçenektir. Bu sayede, liman işletmeleri konteynerlerin tam konumunu belirlemek ve operasyonlarını daha etkin bir şekilde yönetmek için bu teknolojiden en iyi şekilde faydalanabilirler.

Daha fazla bilgi almak ve özel çözümlerimizi keşfetmek ve işletmenizin ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmak için bizle iletişime şimdi geçin, birlikte operasyonlarınızı daha verimli ve güvenli hale getirelim.

Diğer Bloglar

RFID Nedir?

Radyo Frekansı Tanımlama olarak da bilinen RFID, silikon bir çip ve kablosuz iletişim olu ...

Devamı

Gerçek zamanlı yarı mamul ve stok takip sistemi

Fabrika ve depo alanları karmaşık bir yapıya sahip olabilmektedir. Bu karmaşık yapının da ...

Devamı

Forklift Kazaları İçin Geliştirilen Çarpışma Uyarı Sistemi SAFEZONE

Wipelot, forkliftlerin çalışabileceği tüm alanlarda mümkün olan en yüksek iş güvenliğini ...

Devamı

Endüstriyel Vinçlerde Güvenlik ve Verimlilik RTLS

Vinç güvenliği ve verimliliği artırmanın anahtarı RTLS teknolojisi! Wipelot'un yenilikçi ...

Devamı

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Daha Fazla Bilgi Al Onaylıyorum
ÇEREZLER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezler kullanıyoruz. Eğer çerezlerin kullanılmasını tercih etmezseniz tarayıcınızın ayarlarından çerezleri silebilir ya da engelleyebilirsiniz. Ancak bunun internet sitemizi kullanımınızı etkileyebileceğini hatırlatmak isteriz.

Çerezler tam olarak nedir?

Cookie veya Türkçe adıyla çerez, belirli bir süre için web sitesi ile ilgili bazı bilgileri saklayan bir metin dosyasıdır. Günümüz web sitelerinin bir çoğu çerez kullanır. Çerezler ,bir web sitesini ilk kez ziyaret ettiğinizde kullandığınız internet tarayıcısı tarafından otomatik olarak indirilir ve kaydedilir. Çerezlerin genellikle istenen kullanım ömürlerine göre belirlenmiş kendi kendini yok etme tarihleri olur.

Çerezler, oturum çerezleri ve kalıcı çerezler olarak ikiye ayrılır. Oturum çerezleri, o tarama oturumunun sonunda otomatik olarak hemen silinirler. Kalıcı çerezler ise önceden tanımlanmış olan ömürleri boyunca kullandığınız cihazda kalırlar. Ancak belirlenen sürenin sonunda yok olurlar. Bu tür çerezler, o web sitesini tekrar ziyaret ettiğinizde sizin ayar tercihlerinizi hatırlar.

İnternet Sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları şunlardır:

• İnternet sitesinin çalışabilirliğini ve kullanıcı ara yüzü performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,
• İnternet Sitesini ve portalı iyileştirmek, site üzerinden yeni özellikler sunmak ve sunulan özellikleri tercihlerinize göre kişiselleştirmek,
• İnternet Sitemizin, ziyaretçilerimizin ve Şirketimizin hukuki ve ticari güvenliğinin teminini sağlamak.

İnternet Sitemizde Kullanılan çerezler

Kimlik doğrulama çerezleri : Ziyaretçiler, şifrelerini kullanarak internet sitesine giriş yapmaları durumunda, bu tür çerezler ile ziyaretçinin internet sitesinde ziyaret ettiği her bir sayfada site kullanıcısı olduğu belirlenerek, kullanıcının her sayfada şifresini yeniden girmesi önlenir.

Analitik çerezler : Internet sitemizi ziyaret edenlerin sayıları, internet sitesinde görüntülenen sayfaların tespiti, ziyaret saatleri gibi analitik sonuçların üretimini sağlayan çerezlerdir.